Droneracing is 'booming'! Maar wie is een betere droneracer? Een robot of mens?

Robot vs mens

Op 12 oktober 2017 heeft NASA een menselijke piloot laten racen tegen een volledig autonome drone en maakte vandaag de resultaten bekend. De droneracer van wereldklasse was sneller, maar de autonome drone was meer consistent.

Sneller

Droneracer Ken Loo was door NASA gevraagd de uitdaging aan te gaan tegen de door kunstmatige intelligentie aangedreven drone. Loo deed gemiddeld 11.1 seconden over 1 ronde, terwijl de autonome racer er gemiddeld 13,9 seconden over deed.

NASA Race Drone vs Mens

Racetrack

De racetrack was lastig, zo vertelt Loo: "Dit is absoluut de kleinste track die ik ooit heb gevlogen. Een van mijn fouten als piloot is dat ik snel moe word. Als ik mentaal moe ben, begin ik te verdwalen, ook al heb ik de track al meer dan tien keer gevlogen."

Vloeiend

"We plaatsten onze algoritmen tegenover een mens, die veel meer op gevoel vliegt", vertelt Rob Reid, de taakmanager van het project. "Je kunt echt zien dat de AI de drone vloeiend rond de koers vliegt, terwijl menselijke piloten agressief zijn, dus hun pad is veel meer schokkerig."

3 drones

Het NASA-team bouwde drie drones - met vliegennamen: Batman, Joker en Nightwing - en programmeerde ze met algoritmen, zodat de drones snel zouden kunnen vliegen zonder tegen objecten te botsen.

NASA Race Drone vs Mens

Autonoom

Natuurlijk is het ontwikkelen van autonome drone-technologie goed voor meer dan alleen racen. Zulke drones kunnen de inventaris in magazijnen controleren, helpen bij het opsporen en redden van operaties bij een ramp en mogelijk robots helpen bij het navigeren door een ruimtestation.

0 Reacties

    Plaats een reactie